Over ons

wen_6783

 

portraitlieke-border-s

Lieke droomt ervan om te zwemmen in een zee van alpaca, maar breit het liefst met Shetlandwol. Al vijf jaar werkt ze aan haar eigen garderobe, en het is haar doel om uitsluitend zelfgemaakte of vintage kleding te dragen. Oude breipatronen doen haar hart sneller kloppen. Hoe bijzonder is het om in je eigen handen een stukje geschiedenis weer tot leven te zien komen? Wars van modekleuren en confectiematen kun je uit de rijke geschiedenis kiezen wat bij je past en het zelf maken.

Lieke heeft een voorliefde voor de excentrieke details in de patronen van de jaren dertig en de make-do-and-mend-mentaliteit van de jaren veertig, maar wil nog wel eens een uitstapje maken naar de jaren vijftig en zestig (en hier en daar zeventig).

Hoewel ze de neiging heeft uitsluitend voor zichzelf te breien, heeft haar vriend maar liefst één paar wanten en één paar sokken van haar gekregen. Haar dochter van bijna twee heeft meer geluk. Die luierpakjes uit de jaren vijftig zijn dan ook te schattig.

 

portraithilde-border-s

Hilde heeft als kind breien geleerd, maar vond een muurvast proeflapje niet motiverend genoeg om mee verder te gaan. Pas toen een vriendin die geweldige vossesjaals kon maken haar een zelfgebreide baret cadeau gaf, vroeg ze haar moeder om haar nu écht breien te leren. Dat was in 2006, waarna een overvloed aan rechte sjaals volgde. Inmiddels heeft ze een kastje aan wol & etc. toegewijd en draait ze haar hand niet meer om voor kabels, ajour en jaquard. Hilde kan sinds kort ook haken! Ze zou haar mogelijkheden graag uitbreiden met naaien – één van de redenen om zelf kleding te gaan maken, was dat ze in winkels niet kon vinden wat ze zocht.

De bronnen van haar levenslange liefde voor geschiedenis (en historische kleding in het bijzonder) zijn waarschijnlijk de avonturen van Suske & Wiske met de teletijdmachine. Dat is tenminste het oudste voorbeeld wat ze zich kan herinneren, als drie- of vierjarige. Na verschillende uitstapjes in andere subculturen en stijlen (alto, geek, goth) kwam Hilde bij vintage 20ste eeuw terecht (al hebben de eerder genoemden nog steeds een plaatsje in haar hart!) en dan in het bijzonder de jaren ’30 en ’40.

 

Deze foto’s zijn genomen door Wen Versteeg op locatie bij Das Kabinett.

Geverifieerd door ExactMetrics