Inspiratie: Vintage Novelty Sweaters – Christmas Edition 🌲🦌❄️

**Ho ho ho! Knitmas komt er aan en dat betekent lelijke opvallende kersttruien! Zoals jullie weten houden wij wel van vintage novelty sweaters, dus hebben we een stel prachtige exemplaren uitgekozen voor jullie! **

Het is een ding geworden, de Ugly Christmas Sweater met bijbehorende Party. Maar waar komt die trend voor kersttruien eigenlijk vandaan? We leggen het je uit en laten je en passant een selectie mooie vintage patronen zien!

Eind negentiende, begin twintigste eeuw kwam wintersport op als vakantie voor de elite, naar luxe bestemmingen zoals bijvoorbeeld in de Alpen en Scandinavië. De toeristen hadden skikleding nodig en ‘leenden’ die van de bevolking daar (die oorspronkelijk skieden en schaatsten als alternatief transport in de winter): wollen truien met ingebreide motieven die verwezen naar de natuur en de winter. Het lijkt knus en ouderwets, maar toen was dit vergelijkbaar met de meest state of the art hightech wintersportkleding die je nu hebt: relatief licht, ademend textiel dat water- en winddicht is!

O denneboom

De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis The Needlewoman Christmas Jumper no. 185 1937/1938
De Christmas Jumper uit The Needlewoman no. 185 uit 1937 of 1938 kun je hier gratis vinden.
De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis Bestway 1724 Fir-Tree Fair Isle
Bestway 1724 Fir-Tree Fair Isle kun je hier en hier vinden.
De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis 1940s Lady's Tree Fair Isle Jumper
De 1940s Lady’s Christmas Tree Fair Isle Jumper kun je hier vinden.
Natuurlijk is knalrood altijd een optie, maar zouden deze jumpers er niet superstijlvol uitzien in diep donkergroen, of zelfs zwart? Or you could camp it up door kraaltjes of pailletjes aan het einde van de takken te naaien, zoals bij de onderste trui (waar we helaas geen bron van hebben!).

Natuurlijk werden die jumpers ook gewild door thuisblijvers, waar het net zo goed koud kon zijn in de winter. In de golden age voor zelfmaakmode in de jaren ’20 tot en met ’50 verschenen veel patronen die, in Nederland, als  ‘Noors’ of  ‘schaats ensemble’ werden omschreven. Op de Instagram– en Facebookfeed van De Breistaat komen ze in de koude maanden regelmatig voorbij! De kersttruien in deze post zijn goede voorbeelden van deze ontwerpen. En uiteraard kun je ze veel langer aan als ze niet in rood, groen en/of wit zijn!

In gewei-d

De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis Bestway 1993 Fair Isle Jumper
Bestway 1993 Fair Isle Jumper, beter bekend als The Perfect Christmas Jumper! De bewerkte versie met meerdere maten (borstomvang 71-76 tot 122-127 cm, +/- maat 30 tot 52) kun je vinden in Susan Crawford’s Vintage Gifts to Knit. Het oorspronkelijke patroon kun je hier en hier vinden.
De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis The Australian Home Journal Reindeer Sports Jumper
De Reindeer Sports Jumper uit The Australian Home Journal, April 1, 1949
kun je hier gratis vinden.
Leuk om ook rendieren zonder gewei te zien! In de winter verliezen mannetjesrendieren die trouwens, dus de rendieren die de slee van de Kerstman trekken zijn vrouwtjes, ook Rudolf!

Bigger is better, more is more was het credo in de jaren  ’70 en ’80. De contrasterende knalkleuren en komische afbeeldingen van de bonte truien van (daytime) tv-persoonlijkheden deden hen er misschien speels en toegankelijker uitzien? Voor kerst verschenen speciale ‘jingle bell sweaters‘ in de winkels. Het zijn deze truien die de ugly sweaters uit vintage winkels werden – al werden ze aanvankelijk natuurlijk wel modieus en mooi gevonden. Eerst werden deze ironisch gedragen, maar langzamerhand ook uit nostalgie of omdat mensen ze weer mooi zijn gaan vinden (los van de duurzaamheidsreden om al bestaande kleding te dragen). Zo gaat mode heen en weer!

Kerstmannen

De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis Man's Reindeer Fair Isle Weldons 754
Weldons 754 Man’s Reindeer Fair-Isle kun je hier en hier vinden.
De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis Mens' 1950's Reindeer Jumper
Deze 1940s Mens Reindeer Pullover kun je hier vinden. Ook geen bron helaas!
Het mannelijke lijf wil ook wat! Het patroon van de bovenste herentrui is, net als de tweede rendierenjumper, in licht- en donkerbruin, een kleurencombinatie die langer meegaat dan alleen december.

Het eerste ugly Christmas sweater-feestje vond naar verluidt plaats in 2002 in Vancouver, georganiseerd door een groepje jonge hippe mensen. Langzaam kwamen deze kitschy kersttruien weer in de belangstelling voor een groter publiek – vergeet Mark Darcy’s trui niet in Bridget Jones’s Diary – en inmiddels zijn ze weer veel te zien in winkels en in de media in december. Het is best fijn om een feestelijk alternatief te hebben voor galakleding, tenslotte is het nog steeds winter op het noordelijk halfrond!

Overdaad baat

De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis Sirdar 7751
De Sirdar 7751 1950’s Christmas Sweater kun je hier en hier vinden.
De Breistaat breien Vintage Novelty Sweater Christmas Kerstmis Bestway 1823
De Bestway 1823 set kun je hier en hier vinden.

 Je ziet nu ook veel goedkope kersttruien in fast fashion zaken – prima als je daar op terug kunt vallen, maar als je ze maar één keer aantrekt en daarna weggooit is het misschien handiger om te kijken voor een leuke tweedehandse –  zonde om ze zo op de vuilnisbelt te laten belanden. En wat de eh, opzichtiger handgebreide versies betreft: er is wel veel werk in gaan zitten; truien die gemaakt zijn om jarenlang mee te gaan. Respect voor de makers!

Het cliché van de kersttrui is dus ‘kitschy lelijk’, maar de klassieke jumpers die we hier laten zien kunnen ook heel goed op een niet-ironische manier! Deze kerst redden we niet meer, maar welke van deze zou jij volgend jaar rond deze tijd aan willen hebben?

Heel fijne dagen allemaal!

Bronnen:

https://www.complex.com/style/2016/12/the-history-of-the-ugly-christmas-sweater/

https://www.bbc.com/news/magazine-20804249

https://www.beyondretro.com/blogs/news/the-history-of-christmas-jumpers

http://home.bt.com/lifestyle/fashion-beauty/fashion-features/christmas-jumpers-where-did-the-tradition-first-come-from-11364119882147

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics