Inspiratie: Vintage Novelty Sweaters – Rockabilly Edition 🍒♣️🐦

** Vintage novelty sweaters are so much fun, we krijgen er geen genoeg van! Vandaag een selectie patronen die prima in de garderobe van een moderne Rockabella passen! **

We like the cray-cray! Van excentrieke Schiaparelli ontwerpen uit de jaren ’20 en ’30, Suse sweaters uit de jaren ’40 en ’50, en zelfs voor de ‘ugly sweaters’ uit de jaren ’80 en ’90 hebben we een zwak. Een trui als statement of conversation piece! Na lang ‘fout’ of ‘camp’ te zijn geweest, zie je die laatste nu ook weer volop bij grote modeketens liggen, geïnspireerd door de oorspronkelijke bonte truien uit vintage winkels. Ze lijken Helemaal Nu! maar de novelty sweater heeft al een aardige geschiedenis achter de rug. Vooral in de forties en fifties vind je massa’s patronen!

We hebben al wel een aantal Nederlandse novelty sweater patronen gevonden, maar nog niet vergelijkbaar met de hoeveelheid Engelstalige patronen out there. Vandaar dat je als inspiratie vaker dit soort themaposts kunt verwachten, met links naar de (soms gratis!) patronen!

Een van de populairste subgroepen binnen de vintage loving community is Rockabilly, verwant aan de muziekstijl , geïnspireerd door de rebelse jeugd uit de jaren ’50. Rockabilly’s en rockabella’s (snarky link!) zijn geïnspireerd door de muziek, kleding en films uit de fifties zelf , maar er zijn ook veel bands en merken van nu die de stijl levend houden. Daarnaast hebben retro werken als Grease en Cry-Baby bijgedragen aan de verschillende oplevingen van Rockabilly sinds de jaren ’50. Veel reproductie retro-kleding, d.w.z. geen echte vintage oude kleren, maar nagemaakte of ‘geïnspireerd door’ mode, valt onder deze noemer en maken gretig gebruik van motieven als kersen, zwaluwen en symbolen van speelkaarten. Wat blijkt: die waren ook in the good old days te vinden!

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Patons 345 Swallow Jumper
Een zwaluw maakt nog geen eh… Zwaluwen zijn een typisch motief, dat, geïnspireerd door klassieke tattoo art, nog steeds veel te zien is in reproductie vintage.Bron foto.

De zwaluw-jumper van Patons uit P&B Wools 345, van eind jaren ‘40, begin ‘50. Deze trui is van angora, in wit met koningsblauw en scharlakenrood. Het patroon kun je hier, hier en hier kopen.

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Bridge Jumper Stitchcraft 98 1940

Pak een kaart… De symbolen van speelkaarten zijn een ander typisch motiefje dat, net als dobbelstenen, zowel uit tatoeagekunst als Las Vegas cultuur vaker voorkomt in repro clothing en pinup style.Bron foto.

De Bridge Jumper van Patons & Baldwins uit Stitchcraft 098, oktober 1940.
Het patroon kun je gratis hier vinden!

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Bestway 2066 Card Suits Jumper 1

?♣️♥️♠️♦️ Full House! Overigens klopt de aanduiding van deze patronen als Fair Isle vaak niet, al de truien hier zijn met intarsia techniek gebreid.Bron foto.

Deze jumper uit Bestway 2066, ergens jaren ’40, staat nog niet op Ravelry, maar je kunt hem wel hier vinden.

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Stitchcraft Cherry RipeJumper
Ugh, deze jumper is zo schattig! Pofmouwtjes en Peter Pan-kraagje, the whole shebang. De kersen zijn intarsia ingebreid, de steeltjes erop geborduurd.Bron foto.

De Cherry Ripe Jumper van Patons & Baldwins uit Stitchcraft 117, mei 1942 en Patons 186 – All Time Greats uit 1974. Dit patroon kun je hier gratis vinden, en is hier te koop.

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Sun-Glo Knitting Cherry On Top Jumper
Toen ik deze foto voor het eerst tegenkwam, dacht ik dat het misschien wel een foto van nu was die verkeerd was gedateerd, zo modern vintage girl ziet het eruit!Bron foto.

De Cherry On Top sweater van Sun-Glo Knitting van ergens jaren ’40 in ‘faun’ (lichtbruin?), rood en groen, staat nog niet op Ravelry, maar het patroon kun je hier vinden.

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Weldons 616 Cherry Fair Isle Topr
Ch-ch-ch cherry bomb! Hier zijn het al een stuk meer kersjes.Bron foto.

De Cherry Fair Isle Jumper uit Weldons 616, ergens jaren ’40, kun je hier, hier en hier vinden. Het patroon raadt een pasteltint of wit aan als achtergrond, met groen en rood voor de kersen.

Vintage Novelty Sweater Rockabilly - Bestway 710 Cherry Fair Isle Jumper
En dan, uiteraard, de kers op de taart, ha ha. Met lange mouwen!Bron foto.

De Cherry Fair Isle Jumper uit Bestway 710, januari 1940, kun je hier en hier vinden.

Welke van deze statement sweaters is jouw favoriet? Zou je zo’n vintage novelty sweater ook echt aantrekken?

  3 reacties op “Inspiratie: Vintage Novelty Sweaters – Rockabilly Edition 🍒♣️🐦

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics