Vintage van nu review: The Vintage Shetland Project

** ? Eindelijk op De Breistaat! Nu al een klassieker, Susan Crawford’s The Vintage Shetland Project, een lijvig boekwerk vol persoonlijke geschiedenissen en prachtige Fair Isle patronen. We’re in love! ? **

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Cover
Bron afbeelding

 

We besteedden eerder aandacht aan Susan Crawfords A Stitch in Time Vol 1; deel 2 komt ook zeker nog een keer aan bod, maar vandaag is het de beurt aan het kloeke deel dat het drieluik compleet maakt: The Vintage Shetland Project. Een absolute BEAST of a book met een schat aan informatie, geschiedenis en persoonlijke verhalen. En vooral, heel, heel erg mooie patronen!

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Jeannie
De oorspronkelijke versie van dit beeldschone , superfijne zijden truitje, Jeannie , was een derde-prijswinnaar in een breiwedstrijd begin jaren ’30. Bron afbeelding

 

The Vintage Shetland Project is de culminatie van jaren werk, Susan noemt het zelf ‘haar Shetland Odyssee’. Ze onderzocht Fair Isle en ajour breiwerken uit de collectie van Shetlandse musea, naast research in de archieven van bibliotheken van Shetland, Schotland en Groot-Brittannië. Sommige van deze kledingstukken waren nogal doorleefd, zo niet tot op de draad versleten. Het is op zich al bijzonder dat ze er nog zijn, veel kleding uit het begin van de twintigste eeuw bestaat gewoon niet meer. Soms was het constructie of ontwerp nogal eigenzinnig en/of was verloren gegaan van wie het werk was, maar het lukte Susan vaak toch ook om verhalen van de makers te achterhalen.

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Peerie Clews
Prachtige kleuren en die geweldige jaren ’40 schouders voor Peerie Clews. Bron afbeelding

 

Er werd een crowdfunding-campagne opgestart voor The Vintage Shetland Project (waar Lieke en ik aan bijdroegen: onze namen staan er ook in! ?), maar het boek zou eerst nog meer vertraging oplopen toen bij Susan Crawford borstkanker werd ontdekt. Ze heeft heel open en bewonderenswaardig over het zware proces van haar ziekte en herstel geschreven, op haar blog en Instagram. Een gevolg van dit uitstel was ook dat ze meer tijd had voor nog meer onderzoek. Zo kwam ze erachter dat er de eigenaar van een kledingstuk heel dicht bij haar in de buurt had gewoond.

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Helen Tait
Deze sjaal en baret, Helen Tait, hebben een heel bijzondere constructie, verticaal! Bron afbeelding

 

Een interessant gegeven is dat, ondanks onze associatie nu met Fair Isle breien als traditioneel en nostalgisch, het eigenlijk helemaal niet zo oud is. Het werd begin jaren ’20 populair, terwijl tot dan toe de Shetlandeilanden juist bekend stonden om hun lace knitting. Conservatieve mensen van toen vonden het maar niets dat het kleurenwerk die traditie verdrong (news flash: shetland lace knitting bestaat nog steeds). Maar door de enorm toegenomen vraag naar Fair Isle breiwerk door onder andere de kroonprins die gefotografeerd werd in een Fair Isle trui was er veel werk voor breiers op de eilanden. Bovendien konden veel ontwerpers er hun eigen creativiteit en improvisatie in kwijt, met inspiratie van de nieuwe mode. Wel binnen een enigszins beperkt kader! Meestal kleine patroontjes met maar twee kleuren tegelijk, in het typisch kleurengebruik  van Shetland: natuurlijke schaapstinten gecombineerd met blauw, rood en geel. En natuurlijk, in wol van de bekende Shetland schapen.

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Mary
Mary is een glamoureus jaren ’50 truitje met ingebreide kraaltjes in het traditionele OXO-motief. Bron afbeelding

 

In februari waren wij bij de trunk show van The Vintage Shetland Project bij local yarnstore Stephen & Penelope in Amsterdam. Het was een heel bijzonder avond, waar Susan vertelde over haar eigen reis de afgelopen jaren, het boek en haar eigen lijnen wol, Excelana en Fenella, die vintage 3-ply garens benaderen. En we konden daar ook de gebreide spullen in het echt zien en aanraken(!) en ja, we willen alles maken! We laten je hier een selectie van de kledingstukken uit The Vintage Shetland Project zien, maar je kunt ze alle 27 vinden op de website, waar je het boek ook kunt bestellen. Verder kun je op Ravelry ook al een aantal breisels naar deze patronen vinden!

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Ralph
Ralph, een jaren ’20 trui met een recht model trui dat voor zowel mannen als vrouwen kan. Deze kleuren zijn allemaal in verschillende tinten schaap. Bron afbeelding

 

Tijdens het foto’s maken schoot Susans dochter Charlie Moon (tevens model in het boek) een korte documentaire over The Vintage Shetland Project die nu op Vimeo staat:

The Vintage Shetland Project from Susan Crawford Vintage on Vimeo.

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Marianne
Hier heb ik al wol voor! Dit vestje, Marianne, heeft een van de meest kenmerkende ajour patronen uit Shetland lace knitting. Print of the wave, Leaf and Trellis, Grapevine: wat zie jij erin? Bron afbeelding

 

Welk patroon uit The Vintage Shetland Project is jouw favoriet? Heb je al eerder iets gemaakt dat onder lace of stranded knitting valt?

 

De Breistaat vintage breien Susan Crawford The Vintage Shetland Project Harriet
En de Harriet wanten ga ik ook nog maken. Superhandig om restjes mee op te breien! Bron afbeelding

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics