Inspiratie: modern vintage designers ✏️🧶👚

** Drie ontwerpers van nu in de stijl van toen: modern vintage designers Andi Satterlund, Amy Appel en Helene Arnesen! **

Wij hopen natuurlijk dat je geïnspireerd door De Breistaat ook aan de slag gaat met oude brei- of haakpatronen. Maar we kunnen ons voorstellen dat je dat nog niet helemaal ziet zitten. Bijvoorbeeld als je een beginner bent en authentieke vintage patronen nog een brug te ver vindt. Misschien passen die net niet in je garderobe of zijn ze niet in je maat. Ook als je liever breit met wat dikker garen (en dus sneller). Gelukkig zijn er deze drie jonge ontwerpers die zelf kleding maken in hun eigen stijl én zelf poseren; deze modern vintage designers zijn de heilige drieëenheid van cute, stoer en romantisch!

Andi Satterlund van Untangling Knots

De Breistaat vintage breien Andi Satterlund Untangling Knots Lewton
Lewton
Foto © Andi Satterlund

Andi op Ravelry en Instagram

De Breistaat vintage breien Andi Satterlund Untangling Knots Agatha
Agatha
Foto © Andi Satterlund

“I design knits with a retro vibe using modern techniques. The patterns are designed with minimal seaming and, whenever possible, none at all.”

De Breistaat vintage breien Andi Satterlund Untangling Knots Aiken
Aiken
Foto © Andi Satterlund

Berg je naalden 3 en kleiner maar even op, met Andi’s patronen kun je met 4,5 en 5 mm aan de slag! Ze heeft inmiddels een behoorlijke staat van dienst met tegen de 100 patronen. Deels een aardige hoeveelheid patronen van accessoires, die wat minder duidelijk een vintage stijl hebben. Maar Andi Satterlund staat vooral bekend om haar nauw aansluitende vestjes en truien die in de taille vallen, meestal naadloos (= aan elkaar) gebreid. Ze hebben vaak kabels en ajourdetails en gaan van maat XS tot 3XL (borstomvang 74 tot 135 cm, +/- maat 32 tot 56). Very fifties met die driekwart mouwen! Zouden ze niet zo uit de outfits van Jess uit New Girl kunnen komen?

De Breistaat vintage breien Andi Satterlund Untangling Knots Waters
Waters
Foto © Andi Satterlund

De modern vintage designer woont in Seattle in de Verenigde Staten. Ze is één van de organisatoren van de jaarlijkse #outfitalong (een gemeenschappelijk project waarbij mensen iets breien en naaien), vaak bestaande uit jurk met wijde rok en vestje. De namen van Andi’s ontwerpen zijn gebaseerd op namen van ouderwetse detectives zoals Agatha Christie, de film Chocolat en oude Hollywood cultfilms. Die vestjes in dikke wol zijn lekker warm, maar ze heeft ook een aantal breisels voor warme dagen ontworpen voor katoen en linnen garen. Ook leuk om haar veranderende haarkleuren te zien door de jaren heen!

De Breistaat vintage breien Andi Satterlund Untangling Knots Julgran kersttrui christmas sweater
Julgran
Foto © Andi Satterlund

Amy Appel van Poison Grrls

De Breistaat vintage breien Amy Appel Poison Grrls Frenchy Turban
Frenchy Turban
Foto © Amy Appel

Amy Appel op Ravelry en Instagram

De Breistaat vintage breien Amy Appel Poison Grrls Beauty School
Beauty School
Foto © Amy Appel

“Knitting patterns for 1950’s style rockabilly ladies, pinup babes, and vintage dames! With a bad girl edge!”

De Breistaat vintage breien Amy Appel Poison Grrls Chains of Love Turban
Chains of Love Turban
Foto © Amy Appel

Nu zijn we in bad girl territory! De New Yorkse Amy Appel heeft een stoere stijl die ook prima in een modernere kledingstijl past. Geïnspireerd door o.a. Grease en Rockabilly queen Wanda Jackson, ontwerpt ze relatief eenvoudige patronen met een klein extraatje om het breien leuker te maken. Verwacht veel strak aansluitende truitjes en vestjes in fingering weight in maten van XS tot 3X (borstomvang 76 tot 137 cm, +/- maat 32 tot 58), maar ook veel leuke gebreide tulbanden!

De Breistaat vintage breien Amy Appel Poison Grrls Jailbird Blouse
Jailbird Blouse
Foto © Amy Appel

Amy Appels designs worden vaak geshowd in de nu superpopulaire moderne handgeverfde garens met spikkels en kleurverloop, maar ze staan ook mooi in uni kleuren. Wij vinden haar kersttrui op naalden 5 bijzonder leuk uitgepakt! Je zou zelfs de hulstblaadjes kunnen vervangen door een ander intarsia patroon, zodat je hem nog langer aankunt! Maar ook zij heeft  verschillende ontwerpen voor de zomer ertussen zitten, als lange mouwen echt te warm zijn.

De Breistaat vintage breien Amy Appel Poison Grrls Rizzo
Rizzo
Foto © Amy Appel

Amy Appel ontwerpt nog niet zo lang, haar eerste patroon is uit mei 2017, maar we zijn heel benieuwd wat er verder nog in het verschiet ligt! Meer op de jaren ’50 geïnspireerde modern vintage designs die bij leer staan en je ink mooi laten uitkomen?

De Breistaat vintage breien Amy Appel Poison Grrls Betty Judy Lodge Sweater kersttrui christmas sweater
Betty & Judy Lodge Sweater
Foto © Amy Appel

Helene Arnesen van FabelVintage

De Breistaat vintage breien Helene Arnesen FabelVintage Forest Berry Jacket
Forest Berry Jacket
Foto © Helene Arnesen

Helene Arnesen op Ravelry en Instagram

De Breistaat vintage breien Helene Arnesen FabelVintage Rowena Jumper
Rowena Jumper
Foto © Helene Arnesen

“Vintagewearing gal turned knitweardesigner – I love the feminine and flattering shapes of vintagepatterns, but I’m also a huge fan of the more modern knitting techniques. I try to get the best of both, and aim for feminine, flattering vintageinspired shapes, combined with the ease of modern knitting.”

De Breistaat vintage breien Helene Arnesen FabelVintage Forest Berry Scarf
Forest Berry Scarf

We verlaten de vijftiger jaren even voor wat eerder in de twintigste eeuw! De Noorse Helene Arnesen laat zich inspireren door de jaren ’30 en ’40 aan de vesten en truien met extravagante mouwen en gebreide jurken te zien! De breisels zijn in een dromerige romantische stijl met namen geïnspireerd door bijvoorbeeld Harry Potter en Lord of the Rings.

De Breistaat vintage breien Helene Arnesen FabelVintage Delacour Cardigan
Delacour Cardigan
Foto © Helene Arnesen

Helene is het minst lang bezig van de drie, september 2017, maar heeft ook al een behoorlijke catalogus aan ontwerpen! Haar patronen zijn vaak in fingering en sport weight of DK. Het aanbod aan maten is minder groot dan bij Andi en Amy helaas, XS tot XL (borstomvang 80 tot 118 cm, +/- maat 34 tot 50), al is dat nog altijd meer dan het gemiddelde vintage patroon.

De Breistaat vintage breien Helene Arnesen FabelVintage Deco Dream Dress
Deco Dream Dress
Foto © Helene Arnesen

Modern vintage designer Helene Arnesen is begonnen met een vintage winkel in Oslo, FabelVintage – ook te bezoeken op Etsy! Daar verkoopt ze heel mooie stukken van hoge kwaliteit die ook nog eens prima combineren met haar eigen breisels. Binnenkort verschijnt een speciale kerstcollectie patronen!

De Breistaat vintage breien Helene Arnesen FabelVintage Olive Oyl Jumper kersttrui christmas sweater
Olive Oyl Jumper
Foto © Helene Arnesen

Welke van de drie modern vintage designers vind jij het leukste? Zit er iets tussen wat je zelf zou willen maken?

Dit artikel is op 14 november 2018 aangepast om de eerder gegeven maten te corrigeren.

  2 reacties op “Inspiratie: modern vintage designers ✏️🧶👚

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics