Uit de collectie: Tennisjumpers 🎾

**You cannot be serious! Vorige zomer lieten we jullie gebreide badpakken zien, nu is het tijd voor andere sportkleding uit tijden van weleer: tennisjumpers. Game, set and match! **

Toen we vorig jaar een tennisjumper te zien hadden in onze feed, uit Steek voor steek no. 3 uit 1935, hadden jullie wel oren naar een post met alleen maar tenniskleren. Er zijn namelijk nogal wat patronen van, zoals Liekes tennisvest van Scheepjeswol en Hildes porseleinbleuwe vestje van Lavenda. Nu geven we ruiterlijk toe dat het, buiten het tennisracket en de lichte kleuren, vaak moeilijk is tennisjumpers te onderscheiden van gewone, maar ach, wat maakt het uit? We hebben wat schatjes voor jullie uitgezocht; pak een schaaltje aardbeien erbij voor het Wimbledon-sfeertje en kijk mee!

De Breistaat vintage breien tennisjumpers Steek voor steek
Heel bijzonder, die cold shoulder bij deze tennistop! Damesjumper Brenda uit Steek voor Steek no. 5, 1936
De Breistaat vintage breien tennisjumper Steek voor steek
De klassieker! Heerenpullover George uit Steek voor Steek no. 5, 1936

De uitgave ‘Steek voor steek’ is een vertaling van patronen van Patons & Baldwins, kwamen we eerder achter. Het eerste truitje is echt heel apart, zo’n patroon heb ik zelf nog nooit gezien uit deze tijd. De tweede is de klassieke tennisjumper, onder andere populair gemaakt in de jaren ’20 door Amerikaanse tennisser Bill Tilden. Nu nog steeds een goede look voor een Tweed Ride of The Chap Olympiad!

De Breistaat vintage breien tennisjumpers te kust en te keur
Tennisgarnituurtje van mutsje, slipover en sokjes uit Te Kust en Te Keur van Everlasting, begin jaren ‘30, ontworpen door A.F. Luyendijk-Kloppers, Rijswijk

Dit setje voor een meisje van een jaar of 15, 16 is echt superschattig! De kleurenfotografie in ‘Te Kust en Te Keur’ van katoenmerk Everlasting is ook geweldig, zo’n blik op de bontgekleurde smaak van de jaren ’30, maar echt bijzonder is dat we voor de verandering eens alle namen van de ontwerpers hebben (deze en andere uitgaven van Everlasting zijn bundels naar aanleiding van ontwerpwedstrijden), in dit geval A.F. Luyendijk-Kloppers uit Rijswijk.

De Breistaat vintage breien tennisjumpers Libelle
Leuk, die goed geplaatste bobbels! Een vlot overgooiertje uit een versleten jumper, uit Libelle 20, 15 mei 1942.
De Breistaat vintage breien tennisjumper Libelle
Great shorts and turban game! Gezellig jumpertje gemaakt van rest uitgehaalde wol, in wit, blauw en rood, uit Libelle 23, 5 juni 1942.

Zo’n klein breiwerk als de spencer of slipover is een goed voorbeeld van met restjes uitgehaalde wol toch nog iets leuks maken. Dit (vaak noodzakelijk) gebruik maakt het wel lastiger om bestaande vintage breisels te vinden, helaas!  Subversive knits: de tennisjumper is gebreid in rood-wit-blauw. Een daad van klein verzet tijdens De Bezetting was om de kleuren van de vlag te dragen of te laten zien. De Nederlandse vlag was niet verboden, maar de Nazi’s drongen het gebruik wel terug. Een vrouw die op de verjaardag koningin Wilhelmina haar was in rood-wit-blauwe volgorde ophing, lijstte de boete die ze daarom van de Sicherheitzpolizei kreeg in. Libelle zou tot september 1944 nog verschijnen, toen het door de papierschaarste en op last van de Duitse bezetter moest stoppen en pas weer in  maart 1946 uitkwam.

De Breistaat vintage breien tennisjumpers Margriet Revue
De Charlie Chaplin-look was in begin jaren ’40! Herenslipover uit Margriet Breit, 1940
De Breistaat vintage breien tennisjumpers Libelle Haken & Breien
Nog een leuk patroontje op deze herenslipover uit Libelle’s Haken & Breien juli 1948

Tennis heeft lang de associatie met rijke mensen gehad: de vrije tijd om een sport uit te oefenen, besmettelijke, kraakwitte kleding die niet zelf gewassen hoeft te worden, champagne op tennisclub, you name it. Maar, ondanks dat Libelle duidelijk een blad voor huisvrouwen was, met veel bezuinigingstips, staat er in de bladen uit 1942 een serie met lessen voor de beginnende tennisser – naast patronen voor tennisjumpers natuurlijk. Misschien toch ook toen al iets meer van alle lagen van de bevolking?

De Breistaat vintage breien tennisjumpers sportkousen Libelle Haken & Breien
Kousen mogen ook niet ontbreken! Uit Libelle’s Haken & Breien, Juni 1952

Bij het schrijven van dit stuk kwam ik verschillende interessante artikelen over de geschiedenis van tenniskleding, textielmaterialen, tennissende vrouwen en emancipatie tegen. Zoals we bij de badpakken ook al zagen, gingen deze ontwikkelingen vaak in tandem.

De Breistaat vintage breien tennisjumpers Beatrijs Haken & Breien
Mijn favoriet, deze TENNISjumper uit Beatrijs Haken & Breien juni 1950.

Door speurwerk van Renée & The Cats Meow zijn we erachter dat deze TENNISjumper uit de jaren ’50 een vertaling is van een patroon van Jack Frost uit 1937!

Welke tennisjumper is jouw favoriet? Zou je er ook je backhand mee gaan oefenen of is sport kijken genoeg?

  2 reacties op “Uit de collectie: Tennisjumpers 🎾

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics