Hierbij roepen wij De Breistaat uit!

wen_6824Hallo allemaal! Wij zijn Hilde en Lieke en wij willen een nieuwe plek bouwen voor iedereen die net als wij geïnteresseerd is in vintage breien. Dus schuif een stoel bij en pak je naalden en wol, dan stellen we ons eerst even voor!

 

portraithilde-border-sHilde heeft als kind breien geleerd, maar vond een muurvast proeflapje niet motiverend genoeg om mee verder te gaan. Pas toen een vriendin die geweldige vossesjaals kon maken haar een zelfgebreide baret cadeau gaf, vroeg ze haar moeder om haar nu écht breien te leren. Dat was in 2006, waarna een overvloed aan rechte sjaals volgde. Inmiddels heeft ze een kastje aan wol & etc. toegewijd en draait ze haar hand niet meer om voor kabels, ajour en jacquard en ze kan sinds kort ook haken! Hilde wil haar mogelijkheden graag uitbreiden met naaien – één van de redenen om zelf kleding te gaan maken, was dat ze in winkels niet kon vinden wat ze zocht.

De bronnen van haar levenslange liefde voor geschiedenis (en historische kleding in het bijzonder) zijn waarschijnlijk de avonturen van Suske & Wiske met de teletijdmachine. Dat is tenminste het oudste voorbeeld wat ze zich kan herinneren, als drie- of vierjarige. Na verschillende uitstapjes in andere subculturen en stijlen (alto, geek, goth) kwam Hilde bij vintage twintigste eeuw terecht (al hebben de eerder genoemde stijlen nog steeds een plaatsje in haar hart!) en dan in het bijzonder de jaren dertig en veertig.

 

portraitlieke-border-sLieke droomt ervan om te zwemmen in een zee van alpaca. Ze leerde breien op de basisschool en breide door de jaren heen af en toe eens een sjaal. Een jaar of acht geleden bleef het breien onder invloed van Ravelry echt hangen en sindsdien gaat er geen dag voorbij dat ze niet breit. Ondertussen werkt ze aan haar eigen garderobe, en is het haar doel om uitsluitend zelfgemaakte of vintage kleding te dragen. Oude breipatronen doen haar hart sneller kloppen, want hoe bijzonder is het niet om in je eigen handen een stukje geschiedenis weer tot leven te zien komen?

Lieke heeft een zwak voor de excentrieke details in de patronen van de jaren dertig en de make-do-and-mend-mentaliteit van de jaren veertig, maar wil nog wel eens een uitstapje maken naar de jaren vijftig en zestig.

 

Met en via De Breistaat willen we aandacht besteden aan een grote, vergeten schat aan Nederlandstalige breipatronen en -boeken uit de jaren twintig-zestig. Online is er al veel te vinden uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Scandinavië. Zo zijn we zijn beiden enorm fan van het werk van Susan Crawford, die verschillende, prachtig vormgegeven breiboeken heeft uitgegeven met bewerkingen van patronen uit Britse damesbladen en uitgaven van wolmerken uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Toen we als relatief beginnende breiers Ravelry leerden kennen, ging er een wereld voor ons open. Zoveel patronen, zoveel ontwerpers, zoveel mogelijkheden! We hebben niet meer achterom gekeken en breien eigenlijk vooral Engelstalige patronen. Via (onder andere) deze weg leerden we ontwerpers als Susan Crawford en bloggers als ByGumByGolly, Subversive Femme en Theodora Goes Wild kennen, die meestal vintage projecten breien.

In Nederland lijkt er niet nog zoveel belangstelling te zijn voor vintage breien: onze eigen breigeschiedenis is in ieder geval nog niet echt aangeboord als bron voor kledinginspiratie of onderzoek (Als je vindt van niet en kunt laten zien waar dan wel allemaal: vertel het ons alsjeblieft! We zijn je dankbaar!). In De Breistaat willen we deze geschiedenis in ere te herstellen en lees je dan ook over onze eigen ontdekkingstocht door tijdschriften als Margriet Breit, Libelle Haken en Breien en uitgaves van Scheepjeswol en 3 Suisses.

 

wen_7028
We gaan in op de breigeschiedenis zelf: wat voor tijdschriften werden uitgegeven, wat waren de trends en voor (en door) wie werden deze patronen ontworpen? Ook proberen we de patronen, vaak met een minimale werkbeschrijving, te ontrafelen en doen we een show & tell van alle projecten die we maken. Verder kijken we naar hoe andere makers in het breiverleden zijn gedoken en er een moderne draai aan hebben gegeven. Daarnaast kun je tips verwachten over hoe je kleding kunt dragen en combineren, fashion uit de 20s-60s, duurzame kleding en DIY-tutorials om zelf aan de slag te gaan. Want we hopen natuurlijk dat nog veel meer mensen door De Breistaat geïnspireerd raken om vintage te gaan breien!

Deze foto’s zijn genomen door Wen Versteeg op locatie bij Das Kabinett.

Save

Save

Berichtnavigatie

  41 reacties op “Hierbij roepen wij De Breistaat uit!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics