Hierbij roepen wij De Breistaat uit!

wen_6824Hallo allemaal! Wij zijn Hilde en Lieke en wij willen een nieuwe plek bouwen voor iedereen die net als wij geïnteresseerd is in vintage breien. Dus schuif een stoel bij en pak je naalden en wol, dan stellen we ons eerst even voor!

 

portraithilde-border-sHilde heeft als kind breien geleerd, maar vond een muurvast proeflapje niet motiverend genoeg om mee verder te gaan. Pas toen een vriendin die geweldige vossesjaals kon maken haar een zelfgebreide baret cadeau gaf, vroeg ze haar moeder om haar nu écht breien te leren. Dat was in 2006, waarna een overvloed aan rechte sjaals volgde. Inmiddels heeft ze een kastje aan wol & etc. toegewijd en draait ze haar hand niet meer om voor kabels, ajour en jacquard en ze kan sinds kort ook haken! Hilde wil haar mogelijkheden graag uitbreiden met naaien – één van de redenen om zelf kleding te gaan maken, was dat ze in winkels niet kon vinden wat ze zocht.

De bronnen van haar levenslange liefde voor geschiedenis (en historische kleding in het bijzonder) zijn waarschijnlijk de avonturen van Suske & Wiske met de teletijdmachine. Dat is tenminste het oudste voorbeeld wat ze zich kan herinneren, als drie- of vierjarige. Na verschillende uitstapjes in andere subculturen en stijlen (alto, geek, goth) kwam Hilde bij vintage twintigste eeuw terecht (al hebben de eerder genoemde stijlen nog steeds een plaatsje in haar hart!) en dan in het bijzonder de jaren dertig en veertig.

 

portraitlieke-border-sLieke droomt ervan om te zwemmen in een zee van alpaca. Ze leerde breien op de basisschool en breide door de jaren heen af en toe eens een sjaal. Een jaar of acht geleden bleef het breien onder invloed van Ravelry echt hangen en sindsdien gaat er geen dag voorbij dat ze niet breit. Ondertussen werkt ze aan haar eigen garderobe, en is het haar doel om uitsluitend zelfgemaakte of vintage kleding te dragen. Oude breipatronen doen haar hart sneller kloppen, want hoe bijzonder is het niet om in je eigen handen een stukje geschiedenis weer tot leven te zien komen?

Lieke heeft een zwak voor de excentrieke details in de patronen van de jaren dertig en de make-do-and-mend-mentaliteit van de jaren veertig, maar wil nog wel eens een uitstapje maken naar de jaren vijftig en zestig.

 

Met en via De Breistaat willen we aandacht besteden aan een grote, vergeten schat aan Nederlandstalige breipatronen en -boeken uit de jaren twintig-zestig. Online is er al veel te vinden uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Scandinavië. Zo zijn we zijn beiden enorm fan van het werk van Susan Crawford, die verschillende, prachtig vormgegeven breiboeken heeft uitgegeven met bewerkingen van patronen uit Britse damesbladen en uitgaven van wolmerken uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Toen we als relatief beginnende breiers Ravelry leerden kennen, ging er een wereld voor ons open. Zoveel patronen, zoveel ontwerpers, zoveel mogelijkheden! We hebben niet meer achterom gekeken en breien eigenlijk vooral Engelstalige patronen. Via (onder andere) deze weg leerden we ontwerpers als Susan Crawford en bloggers als ByGumByGolly, Subversive Femme en Theodora Goes Wild kennen, die meestal vintage projecten breien.

In Nederland lijkt er niet nog zoveel belangstelling te zijn voor vintage breien: onze eigen breigeschiedenis is in ieder geval nog niet echt aangeboord als bron voor kledinginspiratie of onderzoek (Als je vindt van niet en kunt laten zien waar dan wel allemaal: vertel het ons alsjeblieft! We zijn je dankbaar!). In De Breistaat willen we deze geschiedenis in ere te herstellen en lees je dan ook over onze eigen ontdekkingstocht door tijdschriften als Margriet Breit, Libelle Haken en Breien en uitgaves van Scheepjeswol en 3 Suisses.

 

wen_7028
We gaan in op de breigeschiedenis zelf: wat voor tijdschriften werden uitgegeven, wat waren de trends en voor (en door) wie werden deze patronen ontworpen? Ook proberen we de patronen, vaak met een minimale werkbeschrijving, te ontrafelen en doen we een show & tell van alle projecten die we maken. Verder kijken we naar hoe andere makers in het breiverleden zijn gedoken en er een moderne draai aan hebben gegeven. Daarnaast kun je tips verwachten over hoe je kleding kunt dragen en combineren, fashion uit de 20s-60s, duurzame kleding en DIY-tutorials om zelf aan de slag te gaan. Want we hopen natuurlijk dat nog veel meer mensen door De Breistaat geïnspireerd raken om vintage te gaan breien!

Deze foto’s zijn genomen door Wen Versteeg op locatie bij Das Kabinett.

Save

Save

  41 comments for “Hierbij roepen wij De Breistaat uit!

 1. Jonna
  10 januari 2017 at 07:16

  Een goed begin is het halve werk.
  Ben erg benieuwd naar hoe jullie verder gaan!

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:27

   Dank je wel! We hebben genoeg plannen 🙂

 2. 10 januari 2017 at 09:00

  Fantastisch! Zo fijn om jullie interesses te horen en te weten dat ik niet alleen ben het dol zijn op vintage (NL)patronen. Doet mij er aan denken dat ik toch maar eens mijn Nederlandse vintage breipatronen moet digitaliseren en wellicht delen?

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:29

   Fijn dat je ons enthousiasme deelt! We horen het graag als je een keer een kijkje in je verzameling wilt geven.

 3. Heidi
  11 januari 2017 at 08:11

  O, leuk! Zag jullie link via FB en zal jullie ook op Ravelry opzoeken!

 4. Marijke van Noort
  11 januari 2017 at 11:36

  Veel succes meiden, met dit bijzondere initiatief. Ik heb zelf de pennen klaar liggen, maar heb nog zo veel andere dingen te doen.

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:32

   Dank je! Wie weet organiseren we in de toekomst een vintage knit-a-long – het is altijd leuk om met een groep mensen te breien!

 5. 12 januari 2017 at 10:11

  Wat een ontzettend leuk idee! Ik heb zelf nog nooit vintage patronen gebreid maar dat wil niet zeggen dat ik ze niet vaak genoeg bewonderd heb. Misschien kan deze blog me over de streep trekken zodat ik ook eindelijk een vintage project ga maken.

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:34

   Dank je! Hopelijk krijg je genoeg inspiratie en informatie om eens een vintage patroon te breien!

 6. Maaike
  12 januari 2017 at 22:25

  Oooh wat leuk is dit!
  Vergeet niet op Pinterest te kijken, daar is ook een schat aan patronen en ideeën te vinden (ook naaipatronen! De keukenschorten zijn gewoon te leuk!)

  De boeken vissertruien (1, 2 & 3) laten wel oude breipatronen zien, misschien een idee?

  Ik kijk uit naar de volgende blog!

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:34

   Dank je! Pinterest is inderdaad een grote bron van inspiratie, ook voor naaipatronen!
   Ik heb Visserstruien deel 1 en 2, en we gaan er zeker aandacht aan besteden op de blog!

 7. Paula. Overkempe
  13 januari 2017 at 05:37

  Leuk!

 8. Brigitte
  13 januari 2017 at 10:24

  Wat gaaf zeg, ik ga jullie zeker volgen. Succes

 9. 13 januari 2017 at 10:55

  Beste Hilde en Lieke, ik doe met jullie mee! Een maand geleden heb ik op Netflix de serie The Bletchley Circle gekeken, die (jammergenoeg) vooral speelt in de jaren 50. Het begin van de serie is een scène dat hoofdpersonage Julie Graham zit te breien. En er zijn ontzettend veel mooie truien en sweaters te zien in de serie.
  Terwijl ik keek, breide ik aan de WarmeTruiendag trui van 2016 (die is bijna af), maar ik heb me voorgenomen om dit jaar zeker twee jaren veertig truitjes te breien. Eéntje voor Kerst, als een VIntage Christmas Sweater en één voor de zomer.

  Maar dat zijn plannen, de uitvoering, dat is het probleem. Ik vind het daarom ook heel leuk over jullie initiatief te lezen, dat stimuleert de uitvoering!

  Ik ben aan het zoeken geweest op Pinterest, waar vooral de Amerikaanse en Australische truitjes te vinden zijn. Mijn moeder heeft nog verzamelbanden uit de jaren 30 liggen van de KAtholieke Illustratie, daar zal ik binnenkort eens doorheen bladeren. En bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag bewaren ze alle tijdschriften, ze hebben bijvoorbeeld ook een aantal ‘Praten en Breien’ tijdschriften, zogezegd geschreven door Joop Terheul ;). Zelf heb ik vooral tijdschriften uit de jaren 60 en 70. KOm ik iets tegen, dan zal ik het op Pinterest plaatsen of een mailtje sturen. Veel succes toegewenst!

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:39

   Dank je wel!
   Ik ben toevallig gisteren begonnen met het tweede seizoen van The Bletchley Circle, het eerste seizoen vond ik heel erg goed!
   Ik ben dit jaar van plan ook in ieder geval twee vintage patronen (uit de jaren vijftig) te maken. Misschien organiseren we in de nabije toekomst een vintage knit-a-long, wie weet stimuleert dat de uitvoering 😉
   En we zijn zeker geïnteresseerd in je vondsten!

 10. José vd Kooij
  13 januari 2017 at 17:14

  Geweldig!!!!! Ik ben 57 , handwerk al sinds mn 5e jaar maar ben niet zo van het moderne werk. Ga jullie zeker in de gaten houden ?

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:42

   Dank je! Wij breien wel van moderne patronen, maar de vintage patronen hebben toch ook onze voorkeur 🙂

 11. Saskia
  13 januari 2017 at 18:16
  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:43

   Nee, bedankt voor de tip!

 12. 13 januari 2017 at 20:19

  http://www.gebreidengoed.nl van Ingrid Groot. Zij heeft ook veel oude patronen uit de jaren vijftig gebreid.

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:44

   Bedankt voor de tip!

 13. 14 januari 2017 at 00:49

  Hoi!
  Wat een goed concept. Ik heb het idee dat er wel degelijk een rijke brei historie is, maar dat het (soms) moeilijk zoeken is. Misschien minder make-do-and-mend maar zuinigheid met vlijt. Visserstruien, Friese floddermutsen, sokken en slaapmutsen. Zijn jullie ook naar Breien! geweest in Leeuwarden vorig jaar? Dat WAS een mooi overzichtstukje tentoonstelling van breisels in NL.
  Ik heb het voorrecht gehad om voor Susan Crawford te mogen breien. Ik bewonder haar ook.
  Ik ben zelf van het kant.
  Heel veel succes met jullie Breistaat!

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:49

   Dank je!
   Er is inderdaad een schat aan breipatronen te vinden, maar er is nog niet op grote schaal over geschreven. De boeken over Visserstruien zijn geweldig en van onschatbare waarde voor het neerschrijven van het Nederlandse breiverleden.
   Ik zie zuinigheid met vlijt eigenlijk als een soort Nederlandse variant op make-do-and-mend.
   Ik ben naar Breien! geweest en vond het een hele leuke tentoonstelling. Vooral de vitrines met inkijkjes in het verleden vond ik mooi.
   Wat leuk om te horen dat je voor Susan Crawford mocht breien! En wat een mooi werk op je site!

 14. Jolande
  14 januari 2017 at 08:41

  Héél erg leuk dat jullie de Breistaat zijn gestart. Ik ben 64 jaar en dus ook al een beetje vintage haha! Leuk om jullie te gaan volgen!

 15. Arianne
  14 januari 2017 at 09:41

  Dan genieten jullie vast ook erg van series als de Bletchley Circle en Foyles War. Veel leuk breiwerk!
  Zijn jullie bekend met Tom of Holland uit Brighton. Heeft een schat aan oude NL breiboeken, vooral gericht op techniek, denk ik, maar evengoed leuk om contact te zoeken.
  Groeten en succes !
  Arianne

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:50

   Ja, beide series zijn favoriet!
   Tom of Holland kennen we! Misschien moeten we hem inderdaad eens interviewen, bedankt voor de tip!

 16. Winnie
  14 januari 2017 at 11:45

  Heel leuk!
  Ik ben ook enorm fan van Susan! Reeds 2 patronen van haar gebreid, niet gemakkelijk maar zoooo mooi!
  Ik ben trouwens webbear op ravelry 😉

  • Lieke
   15 januari 2017 at 19:51

   Ja, de patronen van Susan Crawford zijn wat anders dan moderne patronen (hoewel het heel fijn is dat ze ze voor meerdere maten heeft gemaakt, dat was zeventig jaar geleden jammer genoeg niet zo…), maar heel erg de moeite waard!
   Ik ga je opzoeken op Ravelry 🙂

 17. Elske
  14 januari 2017 at 17:27

  Mooi initiatief, ik heb hier nog een aantal tijdschriften uit de jaren ’50 en ’60 liggen. Als jullie interesse hebben dan wil ik graag aan jullie doneren.

 18. Ama
  18 januari 2017 at 07:49

  Wat een leuk initiatief! Kennen jullie ook de blog nederlandsgebreid.org? Evelien gaat nog een stapje verder terug in de tijd naar het 19e eeuwse breien.

  • Hilde
   18 januari 2017 at 14:23

   Dank je wel! Nee, die kenden we nog niet, bedankt voor de tip!

 19. 27 februari 2017 at 10:45

  Heerlijk, ik geniet nu al.
  Heb zelf ook zoveel oude patroon boeken waar ik heerlijk bij kan wegdromen en heb er ook wel eens wat uit gemaakt.
  In oude Libelles rond 1940 (ik heb nog dubbele jaargangen interesse?) staan ook hele mooie en handige patronen, ook gebruiksgoed zoals handdoeken, vaatdoekjes, washandjes, pannenlappen, dekentjes e.d. die ik nu ook maak en regelmatig als cadeautje weggeef. Super leuk, ik ga jullie volgen!
  P.S. zie http://www.tantejanna.nl voor alpaca en mijn uit de hand gelopen hobby?

  • Hilde
   27 februari 2017 at 17:22

   Wat leuk, Janna! Wij zijn wel iets meer van de mooie kleren voor onszelf, maar dat soort cadeautjes zijn ook super.

   Ja, we hebben zeker interesse! Je kunt ons mailen op info @ debreistaat.nl (minus spaties). En fijne site en winkel heb je 😀

 20. Carla
  10 mei 2018 at 07:11

  Hallo, ik heb ” Margriet brei show 1953″ en “Margriet brei show 1955 ”
  Die boeken zijn in orde , alleen de kaft is niet meer zo mooi.
  Als iemand geinterreseerd is , ik ben bereid die boeken te verkopen.

  • Hilde
   10 mei 2018 at 10:47

   Hoi Carla,

   Wat leuk! Welke prijs vraag je ervoor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *