Uit de collectie: ABC Zwitsersch brei-album no. 1

**Op Marktplaats vond ik een mooi breitijdschriftje uit de jaren ’40. De oorspronkelijk Zwitserse patronen zijn prachtig – met name de vestjes voor meisjes zijn om van te watertanden.**

Ik houd van de stijl van breipatronen uit de jaren dertig en veertig, maar die patronen zijn iets lastiger te vinden dan bijvoorbeeld Margriet breit en Beatrijs (voorloper van de Libelle) uit de jaren vijftig. De populariteit van damestijdschriften groeide onder invloed van een nieuw verkregen welvaart enorm. Die tijdschriften zijn dus ook makkelijker te vinden!

Een paar weken geleden vond ik tot mijn grote vreugde op Marktplaats ABC Zwitsersch brei-album. Het tijdschrift komt uit de tweede helft van de jaren veertig en is uitgegeven door ABC in Basel. Er staat geen jaartal in het colofon, maar een advertentie voor kinderkleding uit het seizoen 1946-1947 doet vermoeden dat het halverwege 1946 werd uitgegeven.

Vermoedelijk werd het uit het Duits vertaald voor de Nederlandse markt. Dit kwam vaker voor – zo heeft Hilde prachtige uitgaves met patronen voor Tiroler vestjes.

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Sportjasje en mutsje, leeftijd 4-6 jaar, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting
Deze hele outfit in een volwassen variant alsjeblieft!
De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Slobpakje, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting
Toch jammer dat kinderen dit tegenwoordig niet meer dragen…

In dit boekje staan zeventien patronen voor alle leeftijden. Er is nog een duidelijke link te zien naar traditionele kleding door de ingebreide folkloristische patronen en gebruik van kabels.

De patronen voor de dames zijn een beetje degelijk en hebben weinig tierelantijnen. Het is duidelijk dat deze patronen net na de Tweede Wereldoorlog zijn ontworpen. Het idee dat mode praktisch moest zijn, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, straalt van ook van deze patronen af. Opvallend genoeg werd er wel gebruik gemaakt van luxe garen, zoals in onderstaande ‘Damespullover van Angora’. Materialen waren direct na de bevrijding nog vrij schaars. Later in de jaren veertig en de jaren vijftig werd het gebruik van angora heel populair. Dit is dus een opvallend vroeg voorbeeld van hoe angora in breiwerk werd gebruikt!

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Damespullover van Angora, maat 40, Model Baldegger & Etter, St. Gallen - Vintage knitting
Understated elegance

De vestjes voor de meisjes zijn wat vrolijker en stelen de show.

Het vestje dat op de voorkant staat is mijn favoriet. Het is iets langer, de taille is ingenomen met elastiek, en het heeft zakjes, pofmouwtjes en een bijzonder ingebreid patroon met averechtse toeren.

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Meisjesvest, leeftijd 10 jaar - Vintage knitting
Het hoogtepunt van het brei-album!
De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Meisjesvest, leeftijd 11-13 jaar, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting
Ik moet toch echt eens leren hoe ik de maat van een patroon aan kan passen.

Een andere mooi ontwerp is het vest voor meisjes van 11 tot 13 jaar. Het heeft vergelijkbaar model als dat hierboven staat met ingenomen taille en zakjes. Verder heeft het een ingebreid patroon bij de zakjes, mouwen en pas.

Ik ben al aan het bekijken of ik een volwassen versie van deze vesten kan maken…

Ook leuk is dit peuterjurkje, dat ik opvallend genoeg herkende. Het staat namelijk ook in een uitgave van Beatrijs (de voorloper van Libelle) uit 1950 die ik in mijn bezit heb!

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Meisjesjurkje, leeftijd 2-3 jaar, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting
Dit jurkje staat in de planning voor mijn dochter!

Hebben jullie wel eens een patroon voor een kind naar een volwassen maat aangepast?

  3 reacties op “Uit de collectie: ABC Zwitsersch brei-album no. 1

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics