Uit de collectie: ABC Zwitsersch brei-album no. 1

**Op Marktplaats vond ik een mooi breitijdschriftje uit de jaren ’40. De oorspronkelijk Zwitserse patronen zijn prachtig – met name de vestjes voor meisjes zijn om van te watertanden.**

Ik houd van de stijl van breipatronen uit de jaren dertig en veertig, maar die patronen zijn iets lastiger te vinden dan bijvoorbeeld Margriet breit en Beatrijs (voorloper van de Libelle) uit de jaren vijftig. De populariteit van damestijdschriften groeide onder invloed van een nieuw verkregen welvaart enorm. Die tijdschriften zijn dus ook makkelijker te vinden!

Een paar weken geleden vond ik tot mijn grote vreugde op Marktplaats ABC Zwitsersch brei-album. Het tijdschrift komt uit de tweede helft van de jaren veertig en is uitgegeven door ABC in Basel. Er staat geen jaartal in het colofon, maar een advertentie voor kinderkleding uit het seizoen 1946-1947 doet vermoeden dat het halverwege 1946 werd uitgegeven.

Vermoedelijk werd het uit het Duits vertaald voor de Nederlandse markt. Dit kwam vaker voor – zo heeft Hilde prachtige uitgaves met patronen voor Tiroler vestjes.

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Sportjasje en mutsje, leeftijd 4-6 jaar, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting

Deze hele outfit in een volwassen variant alsjeblieft!

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Slobpakje, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting

Toch jammer dat kinderen dit tegenwoordig niet meer dragen…

In dit boekje staan zeventien patronen voor alle leeftijden. Er is nog een duidelijke link te zien naar traditionele kleding door de ingebreide folkloristische patronen en gebruik van kabels.

De patronen voor de dames zijn een beetje degelijk en hebben weinig tierelantijnen. Het is duidelijk dat deze patronen net na de Tweede Wereldoorlog zijn ontworpen. Het idee dat mode praktisch moest zijn, een overblijfsel uit de Tweede Wereldoorlog, straalt van ook van deze patronen af. Opvallend genoeg werd er wel gebruik gemaakt van luxe garen, zoals in onderstaande ‘Damespullover van Angora’. Materialen waren direct na de bevrijding nog vrij schaars. Later in de jaren veertig en de jaren vijftig werd het gebruik van angora heel populair. Dit is dus een opvallend vroeg voorbeeld van hoe angora in breiwerk werd gebruikt!

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Damespullover van Angora, maat 40, Model Baldegger & Etter, St. Gallen - Vintage knitting

Understated elegance

De vestjes voor de meisjes zijn wat vrolijker en stelen de show.

Het vestje dat op de voorkant staat is mijn favoriet. Het is iets langer, de taille is ingenomen met elastiek, en het heeft zakjes, pofmouwtjes en een bijzonder ingebreid patroon met averechtse toeren.

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Meisjesvest, leeftijd 10 jaar - Vintage knitting

Het hoogtepunt van het brei-album!

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Meisjesvest, leeftijd 11-13 jaar, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting

Ik moet toch echt eens leren hoe ik de maat van een patroon aan kan passen.

Een andere mooi ontwerp is het vest voor meisjes van 11 tot 13 jaar. Het heeft vergelijkbaar model als dat hierboven staat met ingenomen taille en zakjes. Verder heeft het een ingebreid patroon bij de zakjes, mouwen en pas.

Ik ben al aan het bekijken of ik een volwassen versie van deze vesten kan maken…

Ook leuk is dit peuterjurkje, dat ik opvallend genoeg herkende. Het staat namelijk ook in een uitgave van Beatrijs (de voorloper van Libelle) uit 1950 die ik in mijn bezit heb!

De Breistaat: ABC Zwitschersch Brei-Album, Meisjesjurkje, leeftijd 2-3 jaar, Model Brenk-Braun, Basel - Vintage knitting

Dit jurkje staat in de planning voor mijn dochter!

Hebben jullie wel eens een patroon voor een kind naar een volwassen maat aangepast?

  3 comments for “Uit de collectie: ABC Zwitsersch brei-album no. 1

 1. Ellis
  18 april 2017 at 08:44

  Hallo,
  Nee dat heb ik niet gedaan want alhoewel er makkelijk elementjes gebruikt kunnen worden vind ik, dat ik als volwassen vrouw niet met kinderkleding ga lopen. Daartegenover vind ik dat kinderen tegenwoordig veel te vroeg, vaak als het nog baby’s zijn, al met volwassen -en meestal ongemakkelijke- kleding lopen/kruipen. De bekende spijkerbroekjes/jasjes, tanga’s van de Hema voor meisjes van 4, camouflagekleding voor jongetjeskleuters enz. Ik vind dat spelende kindjes recht hebben op zachte, warme, flexibele, lieve kinderkleertjes waarin ze vrij naar hartelust kunnen rollebollen.
  Ga je wel ook de maillot erbij breien? En het speelgoedhondje maken? 😉

  • Lieke
   18 april 2017 at 09:49

   Hoi Ellis,
   De patronen die in dit boekje staan zijn volgens mij vrij universeel en zeker niet kinderlijk. Het model, een langer vest met taillering, is ook iets wat in de damesmode uit die tijd terugkwam. Het is dus zeker niet onmogelijk om een volwassen versie te maken van deze kindervesten!
   Het speelgoedhondje is heel leuk! Mijn dochter heeft alleen al heel veel knuffels 🙂

 2. Ellis
  18 april 2017 at 18:12

  Lieke,

  Ergens schrijf ik dat ik bepaalde details geweldig vind o.a de mooie mouwinzetten en als je ander garen en kleuren gebruikt kan iets idd goed voor je zijn. Overigens mag iedereen zich kleden hoe men wil en ik denk aan wat ik zelf wel / niet kan dragen. Ik hoef bijv. op mijn leeftijd en met mijn maat geen getailleerd kledingstuk aan te doen en jullie zijn twee mooie jonge slanke vrouwen die veel kunnen hebben. Belangrijkste dat je prettig in je kleding zit, en je kindje ook. Heb een foto gezien waar je er mooi uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *