Inspiratie: Vintage breibibliotheek deel 1

** Shelf life! Een kijkje in de (virtuele) boekenkast: wat is er allemaal te krijgen aan nieuwe breiboeken met vintage patronen? **

 

DSC09637

Ze staan mooi in de kast, maar zijn ook een bron van inspiratie – alleen al om door te bladeren! – en een fijne opstap als je het graven in kringloopwinkels nog een beetje too much vindt. Lieke en ik hebben inmiddels aardig wat vintage-van-nu verzameld, maar wat is er nog meer allemaal?

Zoals je waarschijnlijk al wel gemerkt hebt, wordt de term ‘vintage’ voor vanalles en nog wat gebruikt, ook als het niet tussen de 100 en 50 jaar oud is of zelfs maar tussen de 50 en 20, maar nieuw gemaakt. Plak er dan tenminste ‘style’ achter, mensen! Voor deze lijst heb ik me beperkt tot boeken die echt oude patronen in één of andere vorm uitgeven, of serieus zijn in het benaderen van die stijl. De scheidslijn tussen ‘geïnspireerd door’ en ‘vintage appropriate’ is dun, I know, veel patronen voor truien en vesten die je nu op Ravelry vindt lijken al snel vintage als je ze op een wijde rok met hoge taille draagt: driekwart mouw, taillering, scoop neck en dan ben je er al. Niet dat daar iets mis mee is! Zo hebben wij allebei verschillende FO’s van Andi Satterlund, een ontwerpster uit Seattle die heerlijke fifties style sweaters maakt in moderne, dikkere wol (en dus lekker snel af zijn). Ook de Britse Kim Hargreaves richt zich vooral op vintage stijl patronen in moderne garens. Maar nu dus een beetje meer inhoud, nadruk op damespatronen en het liefst ook nog in druk.

Allereerst de patron saint of vintage knitting, Susan Crawford, die inmiddels een aardig oeuvre heeft aan vintage breiboeken!

 

A Stitch in Time Vol 1 - Jane Waller & Susan Crawford
A Stitch in Time – Vintage Knitting & Crochet Patterns 1920-1949: Vol. 1
Jane Waller & Susan Crawford
Arbour House Publishing Ltd, 2008
ISBN 978-0-9556206-2-1

 

Aan A Stitch in Time: Vintage Knitting & Crochet Patterns 1920-1949: Vol. 1, dat ze schreef in samenwerking met Jane Waller, besteedden we al eerder aandacht op dit blog. Zoals gezegd staan hierin zowel de oorspronkelijke patronen als bewerkte versies (voor moderne garens en met meer maten). Het papieren boek is het beste verkrijgbaar via haar eigen website; de digitale versie is ook via Ravelry te vinden. Het is heel fijn dat de patronen digitaal ook los te krijgen zijn, maar de extra informatie maakt dit boek het meer dan waard om in je kast te hebben staan!

 

ETA: In eerste instantie had ik er niet bij verteld welke maten in deze boeken te vinden zijn. Lieke en ik passen vaak in de maten die vintage patronen zelf al hebben, vandaar dat ik er niet meteen aan dacht, maar dat geldt natuurlijk niet voor iedereen! Aangezien het juist een impuls is om zelf kleding te gaan maken omdat je niet binnen het rijtje S-M-L past, en het heel handig is om te weten of je meteen bij een patroon terecht kunt, heb ik ze in deze post erbij gezet. In ASIT Vol 1 gaan de maten van 30″ tot 52″ buste omtrek, oftewel 76 tot 132 cm, al gaan sommige patronen maar tot 44″ of 48″/112 of 122 cm.

 

A Stitch in Time - Vintage Knitting Patterns 1930-1959 Vol. 2 Susan Crawford & Jan Waller Arbour House Publishing Ltd, 2011 ISBN 978-0955620652
A Stitch in Time – Vintage Knitting Patterns 1930-1959 Vol. 2
Susan Crawford & Jan Waller
Arbour House Publishing Ltd, 2011
ISBN 978-0955620652

 

We gaan zeker nog een keer dieper in op het vervolg daarop, A Stitch in Time: Vintage Knitting & Crochet Patterns 1930-1959: Vol. 2 van haar en wederom Jane Waller. Ook hier is zowel een papieren als een digitale versie van (maar geen losse patronen volgens mij) en staan de originele patronen naast de nieuwe versies. Die cray-cray jaren ’30-trui op de cover is echt fabulous!

 

ETA: De maten in ASIT Vol 2 gaan van 30″ tot 52″ buste omtrek, soms zelfs 54″, ofwel 76 tot 132 cm of 137 cm, maar ook hier gaan sommige patronen maar tot 44″ of 48″/112 of 122 cm.

 

Vintage gifts to knit Susan Crawford Arbour House Publishing Ltd, 2010 ISBN 978-0955620614
Vintage gifts to knit
Susan Crawford
Arbour House Publishing Ltd, 2010
ISBN 978-0955620614

In Vintage Gifts to Knit staat de fantastische kersttrui die veel vintage lovers op Ravelry showen ❤️, verder vooral kleine projectjes met een vintage feel. Als ik me niet vergis staan hier geen oorspronkelijke patronen in, maar ik heb van onder andere The Perfect Christmas Jumper een oude patroon zien langskomen. Ook dit boek is zowel op papier als digitaal te krijgen.

 

ETA: De patronen in Vintage Gifts tot Knit zijn meestal accessoires, maar de paar kledingstukken gaan van 38″ tot 54″ buste omtrek, ofwel 76 tot 137 cm.

 

Coronation Knits - A Hand Knitted Celebration for the Diamond Jubilee Susan Crawford Arbour House Publishing Ltdm 2012 ISBN 978-0957228603
Coronation Knits – A Hand Knitted Celebration for the Diamond Jubilee
Susan Crawford
Arbour House Publishing Ltdm 2012
ISBN 978-0957228603

 

Coronation Knits: A Hand Knitted Celebration for the Diamond Jubilee is geïnspireerd door het kroonjaar van koningin Elizabeth, 1953. Deze patronen zijn ontworpen door Susan zelf in de stijl van eind jaren ’40, begin ’50, en zijn voor vrouwen, mannen en kinderen. Kleine prins George had een tijdje terug zelf een truitje aan dat bijzonder veel lijkt op een die in dit boek staat, Changing the Guards at Buckingham Palace. Wederom is dit boek op papier en digitaal voor de heb.

De door schrijfster Nancy Mitford geïnspireerde samenwerking Knits for a Cold Climate, met Karina Westermann en Tess Young, en het Vintage Shetland Project zijn allebei op een laag pitje gezet in verband met Susans gezondheid, maar staan nog steeds op de planning.

 

ETA: De patronen in Coronation Knits en Knits for a Cold Climate gaan van 30″ tot 50″/76 tot 127 cm buste omtrek. Ik schat dat dit bij het Vintage Shetland boek ook zo zal zijn.

 

Knitting Fashions of the 1940s - Styles, Patterns and History Jane Waller Crowood Press, 2007 ISBN 978-1861268624
Knitting Fashions of the 1940s – Styles, Patterns and History
Jane Waller
Crowood Press, 2007
ISBN 978-1861268624

 

Nu even terug naar de mede-auteur van de eerste twee boeken hier, Jane Waller. Van haar verschenen ook de versie uit 1972 van A Stitch in Time (niet meer in druk) en het boek Knitting Fashions of the 1940’s: Styles, Patterns and History. Dit boek is nog steeds verkrijgbaar, o.a. via Book Depository. Ik heb het een keer geleend van een vriendin: er staat veel informatie in over de jaren ’40 en ook oorspronkelijke foto’s van de patronen! Helaas staan alleen de bewerkte versies van de patronen erin, aangepast aan de snit van de mode toen het boek uitkwam, desalniettemin worth a look.

 

ETA: Het lijkt erop dat er in Knitting Fashions of the 1940’s steeds maar één maat gegeven is, meestal tussen de 34″ en 38″/86 en 96 cm borstomtrek.

 

Knit Back in Time - Includes Techniques for Updating Vintage Patterns and Retro-styling Modern Patterns Geraldine Warner Search Press Ltd, 2012 978-1844489046
Knit Back in Time – Includes Techniques for Updating Vintage Patterns and Retro-styling Modern Patterns
Geraldine Warner
Search Press Ltd, 2012
978-1844489046

 

Knit Back in Time van Geraldine Warner is een paar weken geleden nog langs geweest op De Breistaat! De Britse versie is schijnbaar moeilijk verkrijgbaar, maar de Amerikaanse versie, Vintage Design Workshop: Knitting Techniques for Modern Style, is nog prima te krijgen! Geen patronen in dit boek, maar wel heel veel tips en technieken voor vintage breien.

 

ETA: Waaronder veel tips om maten aan te passen!

 

Vintage Design Workshop - Knitting Techniques for Modern Style Geraldine Warner Interweave, 2013 ISBN 978-1596688391
Vintage Design Workshop – Knitting Techniques for Modern Style
Geraldine Warner
Interweave, 2013
ISBN 978-1596688391

 

Samen met Marine Malak maakte Geraldine Warner nog een vintage breiboek, Vintage Knit: 25 Knitting and Crochet Patterns Refashioned for Today. De patronen hier zijn dus aangepast aan huidige smaak. De patronen komen uit de jaren ’30, ’40 en ’50. Op de site kun je wat pagina’s zien maar wij hebben hem nog niet met eigen ogen bekeken en er zijn ook nog maar weinig patronen op Ravelry te vinden. Het boek is in ieder geval ook digitaal verkrijgbaar!

 

ETA: De maten van Vintage Knit gaan van 34″ tot 40″ of 86 tot 102 cm buste omtrek.

 

Vintage Knit - 25 Knitting and Crochet Patterns Refashioned for Today Marine Malak & Geraldine Warner Laurence King Publishing, 2014 ISBN 978-1780671666
Vintage Knit – 25 Knitting and Crochet Patterns Refashioned for Today
Marine Malak & Geraldine Warner
Laurence King Publishing, 2014
ISBN 978-1780671666

Onlangs bladerde ik bij Broese in Utrecht door Vintage Hollywood Knits: Knit 20 Glamorous Sweaters as Worn by the Stars van de arty knitwear designer Bill Gibb. De foto’s van (niet altijd nog bekende) sterren uit The Golden Age of Hollywood  zoals Greta Garbo en Errol Flynn zijn prachtig, net als de meeste truien die ze aanhebben. De patronen zijn naar die foto’s gemaakt, maar er staan geen foto’s in van de nagebreide items. Aangezien het boek een heruitgave uit 1987 lijkt te zijn, vroeg ik me wel af of de patronen ook niet een eighties flavour hebben, maar schijnbaar zijn ze aangepast aan de breiers van nu.

 

ETA: Ik geloof dat de maten in Vintage Hollywood Knits van 30″ tot 40″ of 76 tot 102 cm borstomtrek gaan.

 

Vintage Hollywood Knits - Knit 20 Glamorous Sweaters as Worn by the Stars Bill Gibb Pavilion, 2016 ISBN 978-1910496084
Vintage Hollywood Knits – Knit 20 Glamorous Sweaters as Worn by the Stars
Bill Gibb
Pavilion, 2016
ISBN 978-1910496084

 

Oorspronkelijk wilde ik alle boeken die ik kon vinden in één keer behandelen, maar dat werd toch wel een enorme post; vandaar dat ik de lijst heb gesplitst. Wel goed om te merken dat er toch zoveel is 😀  Watch this space voor deel twee!

Hebben jullie ervaringen met één van deze boeken? Of hebben we titels gemist? We’re dying to know! En oh ja, als je deze boeken niet via de auteur zelf kunt kopen, zodat het direct naar het maker gaat, wees lief en steun onafhankelijke brei- of boekenwinkels door het via hen te bestellen!

Save

Save

Save

Save

Save

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geverifieerd door ExactMetrics